Főoldal / Cikkek / A beton és a vasbeton, mint építőipari alapanyag (3. rész)

A beton és a vasbeton, mint építőipari alapanyag (3. rész)

A szakemberek előtt már csak egy probléma, más szemszögből nézve kihívás áll, ami beton vízzáróságát illeti. A kutatási és fejlesztési munkálatoknak hála már létezik hő és kopásálló, hőszigetelő, valamint sugárvédő beton is, de a tökéletesen vizzáró beton kifejlesztése még várat magára.

A nehézség okozója nem a szakemberek ismeretének hiánya, hanem a gondot a fizika jelenti. Azáltal, hogy a megszilárdult beton felületet ellepik a hajszálrepedések, illetve a pólusok, a folyadéknak szabad útja van. Természetesen csak kis mennyiségű folyadék képes áthatolni rajta, de ettől még a beton vízzáró képessége nem tökéletes. Ezen hiányosság kiküszöbölésére hosszú évek óta szigetelő anyagok használata a megoldás, ilyen például a bitumin.

Építkezéseket megelőzően, mikor azt kell meghatározni, hogy az adott környezetre, ahol majd megvalósul az építkezés, mik a jellemzők, számba szokták venni a környezeti osztályozást is. Tehát minden vasbetonnak más az összetétele, ennek következtében másképpen reagál majd évek során a környezeti hatásokra. Ha meg van a helyszín, a meghatározott szabvány szerint kikereshető, hogy az adott térségbe melyik típusú betont lehet használni. Ha például az XA3 típusú vasbeton írják elő, akkor a szakemberek tisztában vannak avval, hogy agresszív talajvíz jellemző az adott térségre és ezért erősen korrózióálló betonra van szükség.

Ha pedig egy kicsit a jövőbe tekintünk, érdekes lehet, hogy számos újfajta vasbeton kikísérletezésével foglalkoznak a kutatók. Az egyik ilyen a lőtt beton, ami használatakor a felerősített acélhálóra, nagy nyomás segítségével fellövik az anyagot. Ennek az újdonságnak a segítségével szeretnék kiváltani a zsaluzás és tömörítés munkafázisát, így a mostanihoz képest sokkal hatékonyabb lehet a munkavégzés.
 

HAZAI KŐ Kft. | Minden jog fenntartva. 2016