Főoldal / Cikkek / A beton és a vasbeton, mint építőipari alapanyag (4. rész)

A beton és a vasbeton, mint építőipari alapanyag (4. rész)

Ha a távoli jövőbe nézünk, igen sok kérdés és megoldandó probléma merül majd fel, melyekre néhány éven belül érdemes lenne válaszokat találni. Természetesen a kutatók a múltban is mindig megtalálták a megoldásokat, bizonyára a közeljövőben sem lesz evvel probléma és az előttünk álló kérdésekre is válaszra találnak.

A talaj és árvízvédelem, valamint a speciális vízépítés örökké jelen levő feladatoknak minősülnek és több száz évvel ezelőtt is a mindennapi élet részét képezték. De azt sem szabad elfelejteni, hogy közel két ezer évvel ezelőtt a Római birodalomban már megalkották az úgy nevezett római cementet, mely a víz alatti csatornák és fürdők kialakítására nyújtott megoldást. Céljaink tulajdonképpen azóta is ugyanazok, csak némileg a környezeti adottságok, a felhasznált anyagok és technológia változott.

A legfőbb problémát várhatóan az időjárás és a globális felmelegedés okozta változások fogják jelenteni. Azáltal, hogy hazánk fokozottan klíma érzékeny térségnek minősül, sok éghajlati változás bekövetkeztével számolnak a klímakutatók. Ez hatással lesz az időjárásra, környezetünkre és ennek következtében az árvízvédelem és speciális vízépítés technológiájában is módosításokat kell eszközölni. A légköri rendszer egyensúlyának felborulása által más időjárási viszonyok lesznek jellemzőek Magyarországon, ami több esőzést és árvizet, hóvihart, valamint hidegebb teleket és forróbb nyári napokat fog eredményezni.

Ezek a környezeti változások pedig még inkább próbára teszik az árvízvédelem, valamint a speciális vízépítés eszközeit és építményeit. És sajnos nem feltétlen lesz az sem igaz, hogy ami a jelenlegi természeti adottságok és időjárási viszonyok mellett jellemző egy- egy felhasznált anyagra, technológiára és építményre, az a szélsőségesebb időjárás estén is megállja majd a helyét. Mindezekre érdemes előre gondolni és kidolgozni rájuk egy új stratégiát, anyagokat és eszközöket, hogy később lehetőleg minél kevesebb meglepetés érjen minket.
 

HAZAI KŐ Kft. | Minden jog fenntartva. 2016