Főoldal / Cikkek / Kerti tó kialakítása 2.

Kerti tó kialakítása 2.

 Az előző cikkben, nagy általánosságokban számba vettünk, néhány alapelvet, ami egy kerti tó kialakításánál fontos lehet, így most végre elkezdhetjük a saját tavacskánk megépítését. Persze, mi most csak virtuálisan építünk, de remélem, a következő néhány cikk hasznos lesz azok számára, akik valami valóban csodálatosat szeretnének a kertjükben megvalósítani.

A legelső lépés a kerti tó kialakításánál, hogy meghatározzuk annak és méreteit. Ha kitaláltuk, mit szeretnénk, érdemes, még az ásás előtt megvásárolni a szükséges fóliát, amit minden esetben ajánlott használni. Hiszen, szinte ez az egyetlen olyan megoldás, amivel elkerülhetjük, hogy a kis tavacskánkból szépen, lassan elszivárogjon a víz.

 A fólia méretének kiszámítása a következő képlettel oldható meg:
 
 Hosszanti méret meghatározása: A végleges tó hossza + a mélység kétszerese + 1 méter ráhagyás (2x 50 cm) + a padka szélessége

 Szélesség meghatározása: A végleges tó szélessége + a mélység kétszerese + 1 méter ráhagyás (2x 50 cm) + a padka szélessége

 Ha a kerti tó kialakításához a fóliánk már meg van, vagy ezt a műveletet akár előtte is elvégezhetjük, miszerint egy kötél segítségével jelöljük ki a tó pontos helyét.
 Ha eddig minden rendben ment, jöhet a munka! Kezdjük el kiásni a tavat. A legmélyebb pontnál kezdjük az ásást és haladjunk szintenként. Fontos, hogy ha növényeket szeretnénk ültetni a vízbe, akkor az ültető rész mélysége a kész tónál minimum 30 cm mély kell legyen, különben túlságosan felmelegedhet a víz és elpusztulhatnak a növényeink.
 A tó legmélyebb pontjánál, pedig vegyük figyelembe, hogy ez semmiképpen se legyen sekélyebb 1 méternél.

 A következő részben folytatjuk a kerti tó kialakításának soron következő lépéseivel!
 

HAZAI KŐ Kft. | Minden jog fenntartva. 2016