Főoldal / Tereprendezés

A HAZAIKŐ „a tereprendezés szakértője.”

Akár teljes kertépítésről, akár egy kertrész átalakításáról beszélünk,a tereprendezés az egyik legfontosabb folyamat. Ilyenkor hozzuk létre a kertünk “vázát”, amelyet a későbbiekben már nem tudunk megváltoztatni, tehát gondos odafigyelést igényel. Tereprendezés során több fontos szempont befolyásolja a munkát, amelyek nagy ráhatással bírnak a felhasznált anyagokra, a ráfordított időre és a munkavégzés módszerére, tehát magára a költségekre.

Talán egyik legfontosabb ilyen szempont a föld minősége. Amennyiben szerencsénk van és kertünkben jó minőségű termőföld található, akkor csak a számunkra megfelelő terepet kell kialakítanunk. Sajnos ez azonban az esetek túlnyomó többségében nem így van.

Ha megfelelő minőségű életkörülményeket szeretnénk biztosítani növényeink számára, úgy a megfelelő mennyiségű termőföld betöltése elengedhetetlen követelmény a tereprendezés során. Ez a mennyiség függ a gyepfelület nagyságától, a tervezett növények fajtájától és a kertünk egyéb adottságaitól. Általánosságban elmondható, hogy a tereprendezés, ezen belül a termőföld az egyik legnagyobb költség egy kertépítés folyamán, mégis a legszükségesebb, ha gyönyörű színekben pompázó, egészséges növényeket szeretnénk.

Kiemelt figyelmet kell fordítanunk a vízelvezetés fontosságára. A tereprendezés során, a felszínt úgy kell kialakítani, hogy a lehulló csapadékvíz, gond nélkül tudjon távozni a kertünkből. A rosszul megrendezett terep, a későbbiekben rengeteg bosszúságot tud okozni számunkra.

Kertünk terepadottságait figyelembe véve, fontos megterveznünk a kialakítani kívánt terepegységeket, a későbbi használatuk alapján és ezek alapján megkezdeni a munkálatokat. Főként erősen lejtős területeknél felmerülő gyakori igény, a minél nagyobb használható sík terep kialakítása. Ilyenkor a lejtőkbe “bemarva”, egyenes teraszokat hozunk létre, amelyek alkalmassá válnak a használatra, a köztük keletkező rézsűket pedig növényekkel ültethetjük be.

 
 

  

HAZAI KŐ Kft. | Minden jog fenntartva. 2016